Monday, November 13, 2006

Borgs dagsbot - borde vara koldioxiddagsbot?!

Idag uttalar sig Finansministern i Svd, att det är en hel del arbetslösa som inte söker jobb aktivt och egentligen borde man dra in A-kassan helt om man ska följa regelverket. Det är det dock ingen arbetsförmedlare som vågar, så istället borde man kunna ge en mildare form av bestraffning, typ avdrag från en dags A-kassa. Erfarenhet internationellt visar att bara hotet om denna åtgärd brukar stimulera till förändrat beteende. Folk börjar söka jobb.

Självklart kan man tycka, dvs följer inte folk reglerna så måste man använda morot eller piska. Men jag kan inte låta bli att fundera om man skulle kunna göra samma sak för att påverka koldioxidutsläppen, en fråga som är minst lika akut som sysselsättningen.

I fredags hade jag frukostmöte med Sasja Beslik, Banco och Dag Agnvall, DAKS och vi diskuterade bland annat just hur man kan skapa en fond för publika bolag som har nolltolerans på koldioxidutsläpp. Och kanske då ge skattelättnader för dessa?

Eller som jag funderar på idag efter ha läst Borgs utspel - dagsböter per anställd för att man inte försöker sträva efter nolltolerans. Kanske skulle vi då få ett förändrat beteende ganska omgående?!

Maja Brisvall