Saturday, January 20, 2007

Al Gore - Klimatförändringarnas man

Al Gore´s projekt "The Climate Project", som drog i gång under 2006, är i full fart med att utbilda frivilligt anmälda i klimatförändringar på "Al Gore"-manér. Med en uppsättning framgångsrika presentationer (bl a Monterey, CA, 2006 ) och produktioner (t ex An Inconvenient Truth ) finns det knappt en man i USA som allmänheten förknippar lika starkt med ett sådant engagemang kring miljön som herr Gore.

Projektet går ut på att de som utbildas inom "The Climate Project" förses med kunskap och verktyg för att sedan i sin tur gå ut i samhället och föreläsa om och diskutera klimatförändringarna, för att sakta men säkert få fler att se hur vi alla bidrar till miljöförstöringen, och vad vi kan göra annorlunda.

När megafonerna i form av TV, film och "Glossy Magazines" är maxade med förförande livsstilstips, diverse sexchocker och skvaller, som gör dessa kanaler svåra att överrösta med nått så osexigt som jordens utarmning och orättvisor, är det kanske det här som är lösningen. Från mun till mun, en storskalig löpeld av fakta om klimatförändringar och hur man som samhällsmedborgare kan bidra till en positiv utveckling. Från att diskussionen varit isolerad till tv-sofforna, där debattörerna på motsatt sida snabbt dribblar bort TV-tittarna i en oral rugbymatch, förflyttas nu diskussionen till matborden och skolkorridorerna. Samhället infiltreras av samtal, som förhoppningsvis ersätter triviala diskussioner om Big Brother- avsnitt, nästa lyxvaruinköp som planeras och vart tröjan inhandlats.

Den som väljer att lyssna får fakta som, rätt använda, kan rädda världen. Som grädde på moset härstammar metoden från "the man, the myth, the legend" Al Gore. Han som ibland omtalas som "the man who used to be the next President of the United States of America".

Al Gore har gjort hela resan, från "The American dream" till en dröm om att kunna rädda världen, och han har kommit en bra bit på väg. Chanserna att vända miljöskutan ökar tack vare hans engagemang och initiativ. När förändringarnas vindar blåser så starka i denna fråga tvärs över Atlanten ter sig Europa ligga i lä.

Hanna, Global Utmaning