Wednesday, November 22, 2006

Leijonborg & Shell gömmer sig i kulan

Igår hade Shell sin Global Future Scenario 2025 presentation på Sheraton i Stockholm tillsammans med Utrikespolitiska Institutet. Det var ett 1.5 år gammalt scenario som presenterades i 2005 i Davos. Egentligen inget nytt under solen – koldioxidutsläppen är de mest överhängande, Shell konstaterar att de inte hittar ny olja i samma takt som tidigare och Sverige har snart 100 stationer etanol. Men fler svar än så lyckades inte vi eller moderatorn Karin Petterson, redaktör på Fokus, klämma ur kvällen.

Och kanske är det lite orättvist att sätta en ekonom på pedistalen när det behövs ett betydlig tyngre artilleri att svara på Shells strategi för att hantera såväl klimateffekt som framtida affärer menade Bo Ekman, Tällberg Foundation, och konstaterade vidare att dessa scenarier var mer intressanta för 15 år sedan.

Som forskningsminister präglades Leijonborgs korta anförande av en lovsång till forskningens roll i klimatarbetet såklart. Frågan är om vi behöver mer analys i just nu? Det inte är forskningen som är problemet utan tillämpning, det vet också Leijonborg. Sveriges Globaliseringsråd ska lanseras nästa vecka och Leijonborg blir ordförande.

Man kan bara hoppas att rådet visar en betydligt mer riskbenägen attityd och vågar fatta snabba radikala beslut - än den "vi får se" anda som Leijonborg vågade visa upp igår.

Maja Brisvall